15 november 2022

Fleet Charging

Duurzaam en slim opladen van de elektrische vloot

Bedrijfs- en locatie-eigenaren komen door de groeiende inzet van elektrische voertuigen (EV’s) voor nieuwe uitdagingen te staan: het efficiënt inzetten van hun elektrische wagenpark, hoe ze het transport het beste kunnen laten verlopen en het opladen van hun elektrische vloot (fleet charging).   

De elektrische vloot opladen: Fleet Charging 

Fleet Charging, letterlijk vertaald naar ‘vloot laden’, gaat om het aanvullen van de hoeveelheid stroom die de accu’s van EV’s hebben. Dit gebeurt door ze aan te sluiten op laadpalen van de elektrische vloot.  

Als eigenaar van een elektrische vloot zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden, zoals: hoe groot is het aantal elektrische voertuigen? Hoeveel kilometer leggen ze af? Welke soorten laadpalen zijn het meest geschikt en waar komen deze te staan? Ook is goed plannen belangrijk, door te kijken naar wanneer de EV’s opgeladen moeten worden en aan welke laadpaal ze moeten komen te staan. 

CPO PowerGo als beheerder van het laadplein 

Al deze zaken vallen onder het beheer van het elektrische wagenpark. Omdat dit vaak veel tijd in beslag neemt en ingewikkelde zaken zijn, helpt PowerGo hier graag bij door de rol van Charge Point Operator (CPO) te vervullen en deze taken over te nemen. Op deze manier laat PowerGo het beheer van het opladen van de elektrische vloot in goede banen verlopen. Daarbij houdt PowerGo toezicht op de activiteiten van de vloot, de batterijstaat, de laadbehoeften en de laadinfrastructuur.  

Fleet Charging
Fleet Charging

De totaaloplossing voor de locatie-eigenaar

Met de (snel)laadpalen van PowerGo hoeft de locatie-eigenaar zelf geen investering te doen. Dit neemt PowerGo volledig voor eigen rekening en risico.  

Het laadplein wordt gerealiseerd op de meest geschikte locatie, bijvoorbeeld op het hoofdkantoor, op een delivery hub of op een strategische plek langs de route van de elektrische vloot. Vaak wordt er een mix van laadpalen geplaatst, afhankelijk van welke laadpaal geschikt is voor de locatie. Soms zijn zogenoemde AC laadpalen geschikt, soms passen DC laadpalen (snelladers) beter, en soms is een combinatie van beide ideaal.  

De laadpalen worden vervolgens aangestuurd door smart charging software, die de juiste laadsnelheid op de juiste tijd bepaald. Hierdoor kan er op het gebied van tijd en geld zo efficiënt mogelijk worden opgeladen. De voertuigen kunnen bij aankomst snel opladen en op tijd weer vertrekken.

Fleet Charging

Duurzaamheid centraal 

Met de opgewekte energie uit zonneparken worden de (snel)laadpunten voorzien van groene stroom. De locatie-eigenaar levert hierdoor een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en daarbij wordt de CO2-uitstoot in het vervoer substantieel verminderd. Een elektrische vloot met een goed uitgerust laadplein geeft een bedrijf een professionele uitstraling. Daarnaast draagt het bij aan het duurzame imago van een bedrijf.  

PowerGo biedt de locatie-eigenaar ook graag co-branded of fully-branded laadpalen. Zo kan de locatie profiteren van nieuwe branding-mogelijkheden en meer exposure. 

Bekijk deze video voor een voorbeeld van een elektrisch wagenpark met een volledig uitgerust laadplein, beheerd door de CPO PowerGo.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op

Contact