Dynamische laadtarieven bij PowerGo

PowerGo biedt via dynamische laadtarieven eerlijke laadprijzen aan bestuurders van elektrische voertuigen (EV’s). Dit maakt voordeliger opladen mogelijk en stimuleert duurzamer laden. De PowerGo Charge app geeft gebruikers inzicht in de tarieven voor de aankomende uren.

Dynamische laadtarieven

Dynamische laadtarieven zijn de prijzen voor het opladen van EV’s die ieder uur kunnen variëren. Bij PowerGo zijn de kosten voor het laden gekoppeld aan de EPEX (European Power Exchange), een Europese groothandelsmarkt waar elektriciteit wordt verhandeld. Deze elektriciteitsprijzen kunnen per uur variëren, op basis van Europa’s realtime elektriciteitsvraag en -aanbod. De energieprijzen zijn lager bij een lage vraag of overschot aan elektriciteit. Hogere tarieven komen voor wanneer de vraag hoog is of wanneer er een beperkt aanbod aan elektriciteit is.

PowerGo Charge app
PowerGo laadpaal

Overbelasting van het elektriciteitsnet voorkomen

Het elektriciteitsnet in Nederland raakt op veel plekken overbelast. Vaak is er een overschot aan energie. Deze zogeheten netcongestie ontstaat wanneer er meer aanbod aan elektriciteit dan vraag is.

Op de momenten dat er veel vraag is naar elektriciteit, wordt deze elektriciteit vaak opgewekt door vervuilende bronnen als kolen en gas. Wanneer de energievraag laag is en de productie hoog, wordt elektriciteit vaak geproduceerd door duurzame energiebronnen.

Slimmer gebruik van schone energie

PowerField, moederorganisatie van PowerGo, wil ervoor zorgen dat het opwekken en de opslag van duurzame energie zo goed mogelijk samenvalt met het afnemen van deze energie. Dit door middel van een Virtual Power Plant (zie afbeelding). Hiermee willen PowerField en PowerGo ervoor zorgen dat het Nederlandse energienet niet overbelast raakt op piekmomenten en op dalmomenten toch in de behoefte kan voorzien.

Via dynamische laadtarieven stimuleert PowerGo EV-bestuurders om op te laden wanneer er veel en schonere energie beschikbaar is. Opladen is op die momenten namelijk voordeliger. Daarnaast laden bij PowerGo bestuurders van EV’s op met 100% zonne-energie van Nederlandse bodem. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot verminderd en tegelijkertijd een bijdrage geleverd aan het voorkomen van de overbelasting van het elektriciteitsnetwerk.

Via de PowerGo Charge app krijgen gebruikers toegang tot de dynamische laadtarieven. De app toont bij de laadpunten van PowerGo het dynamische laadtarief voor de aankomende uren. De gebruiker weet hierdoor altijd op welk moment van de dag laden het voordeligst is.

Google Play StoreApp Store

Virtual Power Plant

Download de PowerGo Charge app

Google Play StoreApp Store