22 november 2022

PowerGo vindt oplossing in overvol energienet in Noord-Holland  

Het elektriciteitsnet in Nederland raakt steeds voller en op veel plekken zelfs overbelast. PowerGo houdt zich druk bezig om oplossingen voor deze netcongestie te bedenken. Zo ook bij restaurant De Zingende Wielen in Den Oever. PowerGo heeft niet alleen een oplossing voor de aansluitgrootte bedacht, maar heeft ook een actieve oplossing voor de schaarste op het elektriciteitsnet gevonden. Deze toekomstbestendige oplossing is een primeur in Nederland.  

De snelle ontwikkelingen in Nederland zorgen voor een explosieve vraag naar elektriciteit, waardoor er een grote schaarste op het elektriciteitsnet ontstaat. Zo is er in de omgeving van De Zingende Wielen in Den Oever geen transportcapaciteit beschikbaar. Waarschijnlijk zal het volgens de netbeheerder nog een aantal jaren duren voordat er weer ruimte vrijkomt.  

Oplossing met energieopslag  

Bij restaurant De Zingende Wielen gaat PowerGo een snellaadpaal van 240 kilowatt installeren, waar twee auto’s gelijktijdig kunnen opladen. Normaalgesproken zou deze laadpaal niet kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet, maar hier heeft PowerGo een oplossing voor gevonden door een batterij te plaatsen op een kleine aansluiting. Deze batterij van 700 kilowattuur zal duurzaam opgewekte energie opslaan. Zo raakt het energienet minder overbelast op piekmomenten, kan het op dalmomenten in de behoefte voorzien en bestuurders van elektrische auto’s een zeer hoge laadsnelheid bieden. Deze oplossing is uniek en een primeur in Nederland.  

PowerGo is de dochteronderneming van zonnepark ontwikkelaar PowerField. Sinds 2020 is PowerField bezig met het selecteren van geschikte locaties voor het opslaan van energie. Ivo van Dam, Creative Technology Officer: ‘’Om de energietransitie te blijven ondersteunen zijn er creatieve oplossingen nodig. Zo hebben wij bijvoorbeeld als eerste in Nederland een tijdsgebonden contract met Enexis Netbeheer afgesloten. Wij willen ervoor zorgen dat het opwekken en de energieopslag van zonne-energie zo goed mogelijk samenwerkt met het afnemen van deze zonne-energie. Hier zetten wij de snellaadstations van PowerGo voor in. Zo stemmen we de productieafname en -opslag beter op elkaar af om het vervolgens te optimaliseren voor het net.’’  

Snelladen met zonnestroom  

Op deze manier kan er bij De Zingende Wielen binnenkort worden opgeladen met 100% duurzame zonne-energie van Nederlandse bodem. Het is een ideale locatie voor bestuurders van elektrische auto’s die vanaf en naar Texel reizen, en voor internationaal verkeer. Daarbij kan het opladen van de elektrische auto gecombineerd worden met een hapje en een drankje bij het restaurant. Restaurant De Zingende Wielen is al vele jaren een populaire plek voor allerlei reizigers, en biedt nu ook ruimte voor innovatie. Naar verwachting zullen de snellader en de batterij aan het einde van 2022 in gebruik worden genomen.  

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op.

Contact