2 februari 2023

RTV Noord | Groningse zonneparkbouwer Powerfield haalt 500 miljoen euro binnen voor verdere groei

Powerfield, een Groningse zonneparkenbouwer, heeft vijfhonderd miljoen euro aan kapitaal binnengehaald. Het Amerikaanse EIG Partners investeert in het Groningse bedrijf en de commerciële Duitse bank LBBW geeft een lening. Met het geld wil het energiebedrijf meer zonneparken, laadpalen en batterijen bouwen.

Powerfield bouwt voornamelijk zonneparken in de noordelijke provincies en is een van de grootste bouwers van Nederland. Het grootste zonnepark van Powerfield ligt in Vlagtwedde en kan zestigduizend huishoudens van stroom voorzien. Het bedrijf heeft bijna tweeduizend megawatt (MW) aan Nederlandse zonneparken in de pijplijn, waarvan driehonderd MW gebouwd of vergevorderd is. Ook is Powerfield actief op het gebied van laadpalen en batterijen voor energieopslag.

Batterijen moeten stroomnet ontlasten

Omdat het elektriciteitsnet vol zit, zijn nieuwe parken moeilijk aan te sluiten. Het zorgt ervoor dat de Nederlandse markt voor zonnepanelen momenteel minder aantrekkelijk is. Daarnaast verkiezen provinciebesturen en burgers zonnepanelen op daken en zijn de grondstofkosten voor zonneparkbouwers flink opgelopen.

‘Waar mogelijk plaatst Powerfield batterijen om optimaal gebruik te maken van de netcapaciteit’, schrijft het bedrijf. ‘Deze oplossing maakt het mogelijk om overtollige energie die wordt geproduceerd door een zonnepark, op te slaan in een batterij, waarmee de capaciteitsproblemen die zich voordoen binnen het elektriciteitsnetwerk worden verminderd.’