16 augustus 2022

Verplichtingen 2025: minimaal één laadpaal vanaf 20 parkeervakken

Vanaf 1 januari 2025 stellen verplichtingen dat bestaande utiliteitsgebouwen met meer dan 20 parkeervakken zijn voorzien van tenminste één laadpaal. Dit gaat om alle gebouwen die geen woonbestemming hebben. De verplichtingen vanaf 2020 en 2025 zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. Wij zetten ze nog even weer op een rij, en staan stil bij de belangrijkste regelgevingen voor laadinfrastructuur.

Verplichtingen vanaf 2020

Door de stijging van elektrische voertuigen in Nederland is er een toenemende vraag naar laadpunten. De verplichtingen uit het Bouwbesluit voor laadinfrastructuur zullen ervoor zorgen dat er meer laadpunten komen en er zo beter aan deze vraag wordt voldaan.

In 2019 publiceerde de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD III) nieuwe verplichtingen voor het aanleggen van laadinfrastructuur. Deze verplichting is vastgelegd in het Bouwbesluit van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zo werd het vanaf maart 2020 verplicht om bij woongebouwen met meer dan 10 parkeervakken leidinginfrastructuur aan te leggen. Op deze manier wordt de woningbouw alvast voorbereid op de installatie van laadpalen.

Ook moet sinds die periode bij utiliteitsgebouwen met meer dan 10 parkeervakken minimaal één laadpaal worden aangelegd, samen met leidinginfrastructuur voor één op de vijf parkeervakken.

Verplichting 1 januari 2025: minimaal één laadpaal vanaf 20 parkeervakken

Vanaf 1 januari 2025 moeten bij bestaande utiliteitsgebouwen met meer dan 20 parkeervakken minimaal één laadpaal komen te staan. Dit betekent dat alle gebouwen als kantoren, gemeentehuizen, scholen, ziekenhuizen, supermarkten, restaurants en dergelijke met meer dan 20 parkeerplaatsen vanaf 2025 over minimaal één laadpunt moeten beschikken. Wel kan een locatie-eigenaar zelf bepalen hoeveel laadpunten er in totaal worden geïnstalleerd.

Gerenoveerde gebouwen

Deze verplichtingen gelden onder meer voor gebouwen die ‘ingrijpend worden gerenoveerd’. Van ingrijpende renovatie is sprake wanneer meer dan 25% van de gebouwschil wordt vergroot, vernieuwd of veranderd. De verplichting geldt alleen als de renovatie betrekking heeft op de parkeerplaats, of op de elektrische infrastructuur van de parkeerplaatsen. Wel is hier nog een uitzondering; de verplichting geldt niet als er sprake is van een ingrijpende renovatie en als de kosten van de laadinfrastructuur meer dan 7% van die renovatiekosten bevatten.

Tip: kies voor laadoplossingen van PowerGo

De deadline van 1 januari 2025 komt steeds dichterbij, en er moet op veel locaties nog een hoop gebeuren om aan alle verplichtingen voor laadinfrastructuur te kunnen voldoen. Ook is het met de huidige netcongestie verstandig om alvast te beginnen met plannen. PowerGo kan hierbij helpen.

Met de (snel)laadpalen van PowerGo hoeven locatie-eigenaren geen eigen investering te doen. PowerGo neemt dit voor eigen rekening en risico. Alle zorg wordt uit handen genomen, inclusief de service en het onderhoud. De laadpalen hebben een eigen aansluiting, buiten de meterkast van de locatie-eigenaar om. Daarnaast is er een vergoeding per kilowattuur. En zo zijn er nog een hoop andere voordelen voor het realiseren van laadpunten op een locatie.

Als dochterbedrijf van PowerField garandeert PowerGo dat de elektriciteit voor 100% uit zonneparken van Nederlandse bodem afkomstig is. Zo zorgt PowerGo ervoor dat gebruikers duurzaam en snel hun auto kunnen opladen. Laadoplossingen voor alle bestuurders van elektrische auto’s is samen met groene energie een groot onderdeel van PowerGo’s ambitie.

Heeft u vragen over deze verplichtingen, of wilt u meer weten over de laadoplossingen PowerGo? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Laadpunten van PowerGo: de volledige oplossing 

laadpalen AG EMS